Praktisk information - nyttigt att veta

Flygplatsen ligger en kilometer från Skiathos stad och fem kilometer från Villa Sisu/Villa Milenka.  Inne i flygplatsen finns flera biluthyrningsfirmor, bl a Hertz, och även en strax utanför flyplatsen, Enterprise/Victoria Car Rental.

På flygplatsen, liksom på åtskilliga ställen på Skiathos, finns bankomat, här i Grekland kallad ATM.

 

Taxi: taxistationen finns vid Skiathos New Harbour (där färjorna från fastlandet anländer) och här brukar oftast en lång rad med taxibilar finnas stående.  Många taxibilar kör ut till flygplatsen när plan ankommer.  Det finns inga bussturer från flygplatsen.

Taxi kör inte med taxameter utan istället råder ett fast pris mellan olika ställen på Skiathos.  Fråga efter priset på förhand.  Taxichauffören har en prislista.  Man behöver inte ge dricks utöver detta pris.

Om taxin inte är full händer det ofta att den stannar och plockar upp fler passagerare som skall åt samma håll.  Varje påstigande grupp betalar för sig enligt prislistan.

 

EDI1a - 610

Taxibilar på rad i nya hamnen

 

Bussar: det finns en busslinje som går regelbundet längs sydkusten från ena änden i nya hamnen till Koukounaries, en sträcka på drygt 20 km. I rusningstid, vilket här är sent på eftermiddagen när folk ska återvända från stränderna in till stan, händer det ofta att bussen är full.  Då stannar den inte på busshållplatserna för att plocka upp passagerare utan kör bara förbi.

 

Supermarkets: det finns två stora supermarkets på Skiathos, Sklavenitis på ringvägen runt stan och KLAR på vägen från flygplatsen till hamnen.  Sklavenitis har öppet måndag till och med lördag medan KLAR har öppet alla veckans dagar.  Det går att betala med kreditkort.

Det finns många små supermarkets inne i stan och längs kustvägen.  De som ligger längs kustvägen är endast öppna under turistsäsongen och här är utbudet begränsat och priserna högre.

 

Sjukvård: det finns ett litet statligt sjukhus vid ringvägen runt stan, mitt emot Sklavenitis supermarket.  Om man har med sig sitt Hälsovårdskort från sjukkassan i Sverige är besöken här kostnadsfria.

Det finns också en privat större mottagning längs ringvägen, också den mitt emot Sklavetitis Supermarket. Här får man betala för sitt besök.  Glöm inte att ta ett kvitto som kan användas för försäkringen hemma.

 

Apotek:  Det finns många apotek inne i Skiathos stad.  Ett apotek i staden har alltid öppet, ett slags dygnet-runt-jour.  De apotek som är stängda har en skylt som talar om var det öppna apoteket finns.

 

Banker:  de största bankerna ligger vid Papadiamants, Skiathos huvudgata.  AlphaBank ligger nere vid hamnen, National Bank mitt på Papadiamantis och Pireus Bank på övre delen av Papadiamantis.  Bankerna är öppna måndag till fredag.  Bankomater finns här liksom på många andra ställen på Skiathos.

 

Postkontor:  Stadens enda postkontor ligger på övre delen av Papadiamantis.  Det har öppet måndag till fredag.

 

Det elektriska systemet är detsamma som i Sverige

 

Sophämtning: sopor ska läggas i soptunnor inne i Skiathos stad och längs huvudvägarna.  Någon annan sophämtning finns inte.  Återvinning av glas, papper, burkar och plast görs via speciella behållare som finns på många ställen på Skiathos.

 

skiavillas 610