Att göra och se på denna härliga ö

Den största lockelsen med Skiathos är naturligtvis stränderna och badandet!  Ska man beta av en strand varje dag så får man hålla på i över två månader innan man sett alla stränderna!

Men det finns också mycket annat att göra.  En dag inne i Skiathos stad kan bjuda på shopping, god mat och sevärdheter.  Läs mer om detta under separat rubrik.

 

Attgora1- 610

På väg upp i bergen - utsikt ner mot Skiathos stad

 

Skiathos är en bergig ö med stora pinjeskogar.  Det finns vägar kors och tvärs på ön.  De flesta är små grusvägar men det finns även en asfalterad väg som går uppe i bergen.  Ta av från ringvägen runt Skiathos (mitt emot Ariston Bakery) och följ sedan denna väg, förbi avtagsvägarna mot Evangelistria och Kastro. Och vidare över bergen.  Utsikten över Skiathos stad, havet och öarna kring Skiathos mycket vacker! Stanna till vid tavernan Platanos för kaffe eller lunch, en taverna med strålande utsikt över Skiathos stad!  Så småningom leder denna väg ner till kustvägen igen.

För den som vill motionera finns märkta vandringsleder genom vacker natur med härlig utsikt.  Om man vill starta sin motionsrunda direkt från Villa Milenka/Villa Sisu så finns en oerhört vacker sträcka på 6 kilometer runt Kalamakihalvön: gå ner förbi swimmingpoolen ner till kustvägen.  Ta sedan till höger och jogga/gå bort till första busshållplatsen.  Ta vägen till vänster där och följ sedan denna väg runt Kalamaki.  Så småningom kommer denna runda tillbaka till kustvägen igen och sedan är det bara att gå tillbaka till husen!  Dagens motion avklarad!

 

Attgora2 - 610

Andaktsfull stillhet - det historiska klostret  Evangelistria 

 

Uppe i bergen ligger klostret Evangelistria, ett historiskt och mycket vackert grekiskt-ortodoxt kloster.  Här startade upproret mot turkarna i början på 1800-talet och här hissades den första moderna grekiska flaggan.  Ett måste när det gäller sevärdheter på Skiathos!

 

Attgora3 - 610

Längst ut på den otillgängliga klippan ligger ruinstaden Kastro

 

Högt uppe på en otillgänglig och mäktig klippa på norra delen av ön ligger ruinstaden Kastro.  Det var hit under långa tider som Skiathosborna tog sin tillflykt när ön plågades av pirater och främmande flottor.  Ska man besöka Kastro så ska man ha ordentliga promenadskor på fötterna och man bör inte heller ha problem med höga höjder.  Utsikten från toppen i Kastro kan bara beskrivas som fantastisk....

 

Attgora4 - 610

Ruiner i Kastro

 

I både gamla och nya hamnen ligger båtar som gör olika typer av utfärder.  Man kan ta en tur runt Skiathos med strandhugg lite här och var, man kan ta turer till grannöarna Skopelos och Alonysos och man kan göra speciella Mamma Mia-turer som tar en till platserna där filmen Mamma Mia spelades in.  Från gamla hamnen kan man ta en båt till badön Tsougria som har en fantastisk strand och tillbringa dagen där innan man åker tillbaka sent på eftermiddagen.  Man kan även hyra segelbåt eller motorbåt i nya hamnen, med eller utan skeppare.  Nere i viken nedanför husen, på Tzaneria Beach, kan man hyra små motorbåtar.

 

Segling 2 

En dag ute till sjöss är inte helt fel...

 

Gillar du att laga mat?  Då kanske det är dags för att gå på matlagningskurs.  Det finns flera ställen som ger kurser i grekisk matlagning.  Ett sådant ställe är Ergon Restaurant på Papadiamantis.  Med restaurangens förträfflige kock får man här lära sig att laga grekisk mat.  Efter några timmar är maten klar och sedan får man inmundiga maten som man själv varit med och lagat.  Trevligare sätt att äta får man leta efter!

 

Ergon 610

Ergon Restaurant på Papadiamantis där man kan lära sig grekisk matlagning

 

Skiathos Dog Shelter är ett ställe som ingen hundälskare bör missa.  Här tar man hand om hemlösa hundar.  Verksamheten drivs av frivilliga och donationer.  Hundarna behöver rast och motion och man är mycket välkommen att gå på hundpromenader med jyckarna mellan kl 10.00 och 14.00.  Detta Dog Shelter ligger mycket vackert till uppe i bergen och förutom en skön promenad med en tacksam hund får man en naturupplevelse på köpet!  För att komma dit åker man kustvägen mot Koukounaries, tar av i trevägskorsningen mot Asselinos.  Vid avfarten till Asselinos Beach tar man inte av utan fortsätter att följa vägen uppåt tills man så småningom kommer till hundstället.  Det kanske ska tilläggas att de flesta av hundarna så småningom får hem i Danmark och England.

 

Skiathos Dog Shelter 610

Skiathos Dog Shelter som normalt är hem för ett hundratal härliga hundar 

 

 Om man gillar att dyka finns dykturer både från nya hamnen och nere i Tzaneria Beach nedanför husen.

Flygintresserade från hela världen, plane spotters, kommer till landningsbanan på Skiathos och inväntar ankommande flygplan som ofta flyger mindre än 20 meter ovanför åskådarna vid landningen.  En upplevelse!  Det finns bara två ställen i världen där man kommer så nära ett flygande flygplan:  Skiathos och St. Marten i Karibien.

 

Attgora6 - 610

Ducka! Ja, så känns det nästan när planet flyger in över våra huvuden

Skiathos landing 610

 

Det finns även möjigheter att rida på Skiathos ridklubb som ligger nära flygplatsen.

ridning 2 

 

På Skiathos tennisklubb kan man spela tennis och också äta i den utmärkta restaurangen.  För den som vill motionera finns även ett antal vandringsleder på ön.

 

skiavillas 610